26.2.07

Les altres campanyes contra productes catalans


Ja estem acostumats a que segons com bufa el mestral, o segons si a algú a la 'capital del estado' li agrada poc o gens alguna paraula provenint del Principat, ens llencin com aquell que no vol la cosa, una campanya contra els productes catalans. I es queden tan amples!!!

Això que per a nosaltres ja comença a ser normal, i que hi ha constància que al primer terç del segle XX ja es duia a terme com a mesura disuasoria, en qualsevol país mínimament, educat, evolucionat, democràtic, o busqueu vosaltres mateixos l'adjectiu que vulgueu, seria un escàndol d’envergadura colossal. Però llavors, i aquí? Aquí res home, aquí tot si val, i nosaltres empassant-nos-ho com si res.

Sembla que això va començar amb les famoses campanyes contra el mal dit 'cava' (la veritable paraula catalana per a aquest producte és 'xampany'), i posteriorment ha anat escampant-se a qualsevol producte que faci olor a català.

Però realment som tan innocents que no veiem que això té un abast molt més gran, i tot i que silenciós, de record immemorial? Veiem alguns exemples:

Intento recordar quant va ser la darrera vegada que vaig escoltar una cançó en català (que no fos d'en Serrat, que per cert, feia 18 anys que l'autor ‘bilingüe’ no editava en la seva llengua), en un programa de música a TV (canals estatals), i només tinc un sol record, i té mes de vint anys. Una cançó dels Sopa de Cabra. Proveu vosaltres també a fer memòria!

Intento recordar també el numero d'escriptors catalans que han tingut premis importants dins el món de la literatura. A veure si algú em refresca la memòria.

Tampoc ens és desconegut el control absolut que existeix a fi de que els esportistes catalans, no treguin emblemes nacionals en celebracions per la consecució de títols o medalles. Que li preguntin a en Gervasi Defeer, a en Dani Pedrosa, a l'Oleguer Preses, o a les seleccions de Hockey o Waterpolo per exemple, que formades en la seva totalitat per catalans, han estat 'accidentalment' captades per TV parlant en català, i en els següents partits, ja ho feien en castellà.

Potser caldria recordar també els personatges que tenien tots els números per guanyar el 'Príncep d'Astúries' quant aquest encara era mitjanament seriós, i misteriosament han acabat atorgats a persones o entitats d'altres bandes de l'estat amb mèrits més que dubtosos.

O més esgarrifós encara: Quants estats podeu enumerar que evitin com a mínim en dos casos, que els hi sigui atorgat a dos súbdits seus (catalans, aquest és el problema), el premi Nobel?

Creieu que és comparable les vegades que en TV o ràdios estatals parlen del turisme a Catalunya, a les que ho fan, de València, Andalusia o Múrcia?

Que podem dir del món empresarial. En èpoques franquistes, totes les empreses tenien l'obligació de tenir les seus a Madrid. Ara tot i que no és obligat, que podem dir de les pressions que reben moltes? A mes, si la direcció es la contraria com en el cas de la CMT, no dubteu que acabareu als tribunals?

No cal fer esment de les OPAs desfetes per l'aparell de l'estat. El cas més increïble és el darrer viscut entre Gas Natural i Endesa. Espanya és un estat que ha preferit vendre l'interruptor de la llum (Endesa) a Alemanya abans que fer-ho als catalans. Com si La Caixa fossin una colla d'Independentistes!!!

Podem parlar de carreteres, de l'AVE, de les altres vies de ferrocarrils. Podem parlar de les Fires, i dels ports, i dels aeroports. Podem parlar de les seleccions esportives. Podem parlar del cinema, dels actors, dels programes de TV, del tractament de la toponímia, de la pronunciació premeditada de cognoms i paraules originalment catalanes, podem parlar dels papers de Salamanca, del impediment d'utilitzar la llengua al Congrés,...

Podem parlar de tantes coses!

Podem preveure el que serà el proper escàndol a casa nostra. Tenim en aquests moments un aeroport del qui l'estat ha de decidir les concessions de les noves terminals. El tema és claríssim: Per una banda Star Alliance, conglomerat d'empreses aeronàutiques europees que pretenen convertir El Prat en un Hub de connexions aeronàutiques (vell somni), i per altre banda Iberia sota el nom de la nova birria-empresa anomenada ClickAir, que pretén convertir El Prat en una plataforma de vols barats, és a dir, en la T5 de l'aeroport de Barajas. Algú te dubtes del que passarà?

Bé, tot el que pugui dir és poc, i mentre tan, nosaltres callats i ells anar fent. Però permeteu-me que us llenci una pregunta:

Us imagineu per un moment, si un dia ens llevéssim amb la cama dreta i diguéssim ..... Anem a fer el mateix!

Desconeixem la potència dels nostres mercats en relació als espanyols (que li preguntin a Pascual). Ens cal més mala llet. Potser seria hora de plantejar-se si de veritat ens cal suportar el que suportem i perdre el que perdem. Potser ens cal treure aquesta mala llet que ens caracteritza de tan en tan.

Com ja deia en anteriors articles, ENS CAL DIR PROU!

Eric Barrat